Organic Kakao u prah, 125 g
- Fairtrade organski kakao prah
- Bogat bakrom koji tijelu daje energiju
- Visokog udjela magnezija za podršku aktivnom umu
- Izvor bjelančevina
- Organski, bezglutenski, košer i veganski
Kvaliteta i podrijetlo
Naš kakao prah dolazi od dobavljača Fairtradea (poštene trgovine) u Africi koji bira najbolja zrna kakaa iz najboljih poljoprivrednih zadruga u zemlji. Kako stabla kakaa cvjetaju i daju plodove tijekom cijele godine, ne postoji jedna sezona berbe, ali kakao mahunama obično treba između 5-6 mjeseci da u potpunosti sazriju. Prirodno, kakao stabla rastu do visine od 15 metara, ali kultivirana stabla obrežu se kraće kako bi berba bila lakša. Poljoprivrednici koriste mačete ili noževe na dugim motkama kako bi pojedinačno rezali mahune pazeći da ne oštete obližnje pupoljke. Kad sazriju, ubrane mahune otvore se ručno, a pulpa i sjemenke se ekstrahiraju. Potom se odlažu u kutije 3-4 dana što omogućava vitalnu fazu fermentacije. Ovo je važan dio postupka jer uklanja ljepljivu kožu i omogućava da se razvije okus.
Zrna se prenose iz kutije u kutiju, omogućavajući okretanje i pravilno prozračivanje kako bi fermentacija bila uspješna. Zatim se ostavljaju da se suše na suncu na velikim pladnjevima ili na zemlji. Tu se počinje razvijati duboka crvenkasto smeđa boja. Zrna će u ovoj fazi izgubiti velik dio vlage, kao i dio svoje izvorne gorčine. Ako je zrna potrebno skladištiti dok se čeka prijevoz do tvornice, prati se razina vlage da se ne počne razvijati plijesan.
Po dolasku u tvornicu zrna se pažljivo operu, prije nego što se lagano tostiraju oko 45 minuta. U tom trenutku dolazi do daljnjeg razvoja okusa i vanjska ljuska se odvaja od zrna. Ljuske se uklanjaju i zadržava se ono što je poznato kao “kakao komadići”. (Cacao nibs). Melje se dok se ne pretvori u tekuću smeđu masu koja se zove „kakao liker“. Masa se zatim sterilizira i mehanički preša kako bi se uklonio kakao maslac prisutan u zrnu. Rezultat je čvrsta "kakao torta", koja se zatim melje u prah koji možete pronaći u vašoj vrećici.
Tijekom ovog postupka naš kakao se nikad ne susreće s pesticidima i njime se postupa s velikom pažnjom kako bi bili sigurni da će najkvalitetniji sastojci doći do vas.
Zašto je to dobro za mene?
- Visok udio bakra i magnezija koji pridonose normalnim energetskim procesima metabolizma
- Visoke količine bakra koje pridonose normalnom dovodu željeza u tijelo
- Bogat magnezijem koji pridonosi normalnoj psihološkoj funkciji
- Prirodni izvor proteina koji pridonosi rastu i održavanju mišićne mase
- Izvor kalija koji doprinosi održavanju normalnog krvnog tlaka
- Izvor cinka koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnih minerala
Upotreba:
Preporučuje se konzumirati 25 g praha na dan. Može se dodati u kašu ili jogurt, slastice, topli napitak ili shake.
Sastav:
Prosječne hranjive vrijednosti na: | na 100 g | % NRV |
Energija | 1543 kJ /370 kcal |
Masti | 12 g |
od toga zasićene | 7.0 g |
mono-nezasićene | 3.6 g |
poli-nezasićene | 0.4 g |
Ugljikodrati | 26 g |
od čega šećeri | 0.6 g |
Vlakna | 26 g |
Proteini | 27 g |
Sol | 0.04 g |
Kalij | 1200 mg | 60 |
Magnezij | 510 mg | 136 |
Željezo | 7.4 mg | 53 |
Zink | 8.2 mg | 82 |
Bakar | 4.2 mg | 420 |
Sastojci: 100 % organski kakao prah.
Informacije o alergenima: Može sadržavati tragove orašastog voća
Pakiranje:
125 g