HMB (skraćenica od β-Hydroxy β-Methylbutyrate) je metabolit aminokiseline leucin. Otprilike 5% prehrambenog leucina oksidira se u HMB, i u usporedbi s leucinom, čini se da je HMB znatno snažniji u odnosu na gram po gram u smanjenju brzine razgradnje mišićnih proteina, ali je manje učinkovit od leucina u poticanju sinteze mišićnih proteina.
Povišen unos HMB-a ublažava oštećenje membrana mišićnih stanica, dakle djeluje protiv kataboličkog hormona kortizola, čime povećava anabolizam. Njegova glavna funkcija je poboljšanje regeneracije i povećanje iskoristivosti uzimanih bjelančevina za gradnju mišića. Osim toga, HMB ima niz pozitivnih učinaka poput održanja dušikove bilance, zaštite i regeneracije mišićne mase, poboljšanja porasta mišićne mase i snage, redukcije tjelesne masti, smanjenja raspada mišićne mase, koji je uzrokovan fizičkim opterećenjem, a čak i pomaže organizmu prilagoditi se na povećano tjelesno opterećenje.
Učinci HMB-a: