Aminokiseline su osnovni blokovi od kojih se sastoje proteini, odnosno bjelančevine. Kada unesemo proteine u organizam, oni se razgrađuju na aminokiseline. Prema tome, one su jednostavniji, probavljeni oblik proteina. U humanim proteinima pronađeno je 20 aminokiselina. Za pravilno funkcioniranje organizma neophodan je unos svih 20 aminokiselina.
Podjela aminokiselina:
• Esencijalne aminokiseline su one koje tijelo nije sposobno samo sintetizirati, već ih je nužno unijeti putem prehrane ili suplementacije (histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan, valin)
• Uvjetno esencijalne naše tijelo u normalnim okolnostima može proizvesti, ali u slučajevima velikog napora (intenzivan trening), stresa, bolesti itd., tijelo ih ne može proizvesti u dovoljnim količinama (arginin, cistein, glutamin, glicin, tirozin)
• Neesencijalne aminokiseline naše tijelo može samo sintetizirati (alanin, aspargin, asparginska kiselina, glutaminska kiselina, ornitin, taurin)
Za razliku od masnoća ili škrobi, ljudsko tijelo ne može pohraniti zalihe aminokiselina za kasnije korištenje pa prehrana mora svakodnevno sadržavati sve potrebne aminokiseline.