Konoplja je nevjerojatno svestrana biljka i korištena je tisućama godina za širok raspon stvari. Rane koristi od konoplje su bile neograničene kada se koristila za gotovo sve: tkanje, prehranu (vrlo dobar izvor proteina, omega masnih kiselina, a sadrži i veliku količinu vlakana), izradu papira (Biblija je pisana na papiru od konoplje, kao i Američka deklaracija o neovisnosti), zatim u medicini. Danas se koristi kao građevinski materijal, za auto panele i kao moguće biogorivo (dizelsko i etanolsko).
Konoplja je biljka iz roda marihuane i neki ljudi pretpostavljaju da to znači kako konoplja ima ista psihoaktivna obilježja. To apsolutno nije slučaj, nije moguće biti „high“ od praha konoplje. Psihoaktivna priroda marihuane proizlazi iz THC (tetrahidrokanabinol) sadržaja, koji u konoplji postoji u zanemarivoj razini. Konoplja ima maksimalni sadržaj THC-a od 0,01 %, što je znatno niže od zakonskog limita u EU od 0,2%, te se u potpunosti razlikuje od marihuane THC sadržajem od oko 12 %.
Značajke konopljinog proteina:
• protein u sastavu do cca 50% (sadrži sve esencijalne aminokiseline)
• visoki udio netopivih vlakana (cca 25%), ne stvara nadutost u trbuhu i crijevima te je odličan za osobe koji imaju problema s celijakijom
• sadrži omega masne kiseline (omega 3, omega 6 i omega 9), a količine sadržaja omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina su u gotovo savršenom međusobnom omjeru u odnosu na sastav i potrebe ljudskog tijela
• od minerala sadrži magnezij, kalij, kalcij, željezo (u 100g sadrži 18mg), fosfor i sumpor
• visok postotak antioksidansa poput klorofila
• odličan izvor proteina za vegetarijance i vegane i za osobe čije zdravstveno stanje ne dopušta konzumaciju proteina životinjskog podrijetla
• za osobe sklone alergijama jer ih ne izaziva
• protein konoplje održava blagu lužnatost organizma (protein sadrži pH 7.0)