Biljni proteini su proteini dobiveni iz biljaka, a to su najčešće soja, konoplja, grašak, riža itd. Biljni proteini su bez kolesterola, s vrlo niskim sadržajem masti te opskrbljuju tijelo uravnoteženom količinom esencijalnih aminokiselina. Odlična su alternativa tradicionalnim izvorima proteina i pogodni su za vegetarijance i vegane.
Glavna obilježja biljnih proteina su da nemaju laktoze i kolesterola, bogati su vitaminima i mineralima, kao i vlaknima za razliku od proteina iz mlijeka i govedine. Imaju nižu biološku vrijednost te se sporije i u manjoj mjeri apsorbiraju u probavi.
Biljne proteine najviše konzumiraju pojedinci koji izbjegavaju bilo kakvo životinjsko porijeklo proteina (najčešće su to vegani i vegetarijanci) te svi oni koji ne podnose laktozu i izbjegavaju mliječne izvore proteina. Koristimo ih kao i svaki drugi izvor proteina – da upotpunimo dnevni unos ili postignemo bolje rezultate u izgradnji ili očuvanju mišićne mase. Mogu nam biti i proteinska osnova, ako nemamo proteinsku namirnicu za određeni obrok.