Besplatna dostava ili poklon iznad 400 kn

Neispravan email.

Plivanje za 21. stoljeće

155,00kn
-+

Plivanje za 21. stoljeće

  • Autor: Cecil M. Colwin
  • Format: 17 x 24 cm, 242 str.
  • Meki uvez

Kraj našeg stoljeća idealno je vrijeme za analizu natjecateljskog plivanja. Za takvu analizu moramo poznavati prošlost ovog sporta, trenutnu situaciju u plivanju, kao i to kako će se plivanje razvijati u budućnosti. A upravo to nam pruža ova knjiga. U jeku eksplozije informacija tijekom posljednjih godina te konstantnih promjena u međunarodnom sportu, još uvijek možemo odrediti stalno prisutne teme u natjecateljskom plivanju:

  1. Neprestano poboljšanje tehnike plivanja
  2. Poboljšanje metoda treninga
  3. Korištenje znanosti
  4. Ulogu dinamike ljudskog tijela

Sukladno tome, knjiga je podijeljena na četiri dijela koja pokrivaju ove teme. 

Prvi dio prati razvoj tehnike plivanja od prvih pionirskih pokušaja do suvremenih biomehaničkih istraživanja. U ovom dijelu opisuje se kako možemo razumjeti, analizirati i poboljšati tehniku zaveslaja analiziranjem vodenih strujanja uzrokovanih zaveslajima plivača te korištenjem poznatih principa dinamike. Koristeći ovu spoznaju usporedio sam propulzivni mehanizam kod ljudi s onima koje susrećemo u prirodi. Zaveslaj kod leptir-stila je daleko najuspješnija adaptacija primjera iz prirode. Tekst elaborira i idealan funkcionalan položaj ruku i šaka u svrhu postizanja idealnog prolaza kroz vodu, što je temelj novog pristupa tehnici plivanja. Nadalje, knjiga govori o tome kako plivače možemo naučiti da koriste funkcionalno postavljanje ruku da bi imali bolji osjećaj vode i tako poboljšali svoju propulzivnost u vodi.

Drugi dio govori o povijesti plivačkih treninga i o principima suvremenog treninga, detaljno uspoređujući intervalni trening na pokretnoj traci i njegovu primjenu u plivanju koju su uveli Australci i postigli nezapamćen uspjeh na OI u Melbourneu 1956. Osnovni principi primjene opterećenja detaljno su razrađeni, posebno fiziološki učinci različitog opterećenja: vremena međuodmora i njihov utjecaj na tri glavne vrste treninga: aerobni, anaerobni i sprint. Pozitivne i negativne učinke ove tri vrste treninga prokomentirao je, na jednostavan i poseban način, jedan od najboljih trenera u SAD, Nort Thornton. Neprestana potraga za selektivnom metodom doziranja opterećenja na treningu česta je tema. Upravo zbog toga diskutiramo o kontroli pulsa i laktata u svrhu određivanja intenziteta vježbanja pri različitim brzinama. Također opisana je periodizacija programa treninga kao način usklađivanja treninga sa specifičnim potrebama u sezoni i dan je okvirni sezonski plan s dodatkom o visinskom treningu. Opuštanje i pripremanje plivača za najveće natjecanje veliki je izazov čak i za najiskusnije trenere. Svi osnovni principi u ovoj vitalnoj fazi natjecateljske sezone detaljno su razrađeni. (Pripreme za određenu disciplinu i tehniku i metode poznatih trenera nalaze se u posebnom dodatku na kraju knjige.)

Treći dio knjige govori o plivačkim istraživanjima u 20. stoljeću, poseban doprinos dali su Forbes Carlile i Richard Telford knjigom Selected Topics on Swimming Research.

Forbes Carlile je doajen australskih plivačkih trenera i proslavljeni pionir znanstvenog istraživanja u plivanju. Poput Jamesa Counsilmana, Carlile je trener-znanstvenik koji je stvorio mnogo čuvenih plivača i olimpijskih pobjednika te znatno pridonio razvoju plivanja. Njegova istraživanja bavila su se važnim temama poput zagrijavanja prije utrke, adaptaciji na stres i konceptom opuštanja pred natjecanja koji je kasnije primjenjivan u cijelom svijetu. Upravo je on bio taj koji je počeo koristiti izraz završna priprema (engl. taper - brušenje, fina dorada, davanje konačnog oblika stvarima i procesima) za finalni dio programa treninga. Richard Telford je voditelj Odjela za fiziologiju i primijenjenu prehranu na Australskom institutu za sport u Canberri. Osim toga, bio je kao fiziolog član olimpijske ekipe Australije na Igrama 1984. i 1988. On je vjerojatno jedini fiziolog među zapadnjacima koji je dugoročno (8 godina) radio s nacionalnim timom. Telford sasvim sigurno može kompetentno raspravljati o tome kako plivači odgovaraju na trening i o projektima izvedenim da bi se odgovorilo na neriješena pitanja u programu treninga. Važno je napomenuti da se u svakom programu treninga gotovo uvijek pojavljivalo pitanje: Pomaže li ovo izravno plivaču? Prema tome, Telfordov rad oblik je primijenjenog istraživanja i služi kao primjer uspješne suradnje između trenera i znanstvenika.

Četvrti dio razmatra mogućnosti razvoja natjecateljskog plivanja u 21. stoljeću. Naglašena je potreba dobro osmišljenih istraživanja te uske suradnje trenera i znanstvenika te, na kraju, iznimno važnu ulogu čovjeka u provođenju planova u djelo i u kreiranju budućnosti natjecateljskog plivanja.

Napišite recenziju

Napomena: HTML tagovi nisu dopušteni i ne prikazuju se kao HTML!
    Loše           Dobro

Pretplati se na Newsletter

Prijavi se i budi u tijeku sa najboljim akcijama i najnovijom ponudom.

Dajem privolu za primanje Newsletter-a.

Neispravan e-mail.

American Express Diners Maestro MasterCard Visa WS Pay PayPal SSL secured
Sva prava pridržana © Polleo Sport 2018
Polleo adria d.o.o. | Samoborska cesta 134, 10000 Zagreb, Hrvatska | OIB: 12791380945 | MBS: 08760884 | Trgovački sud u Zagrebu